top of page

Σκέψεις 

           &

           Απόψεις

Μπορούν οι εργάτες να 'τρέξουν' ένα εργοστάσιο;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που η ΒΙΟ. ΜΕ. στην Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των εργαζομένων. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές αυτή είναι η κατάσταση του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα

Από τον Λεωνίδα Λιάμη

Είναι η ελληνική εκδοχή του… γαλατικού χωριού, στο χώρο του επιχειρείν, που κάνει πράξη μια έκφανση του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι η αυτοδιαχείριση, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι «λεγεώνες» του καπιταλισμού.

Για την ώρα το «πείραμα» της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ) στη Θεσσαλονίκη -γιατί περί αυτού πρόκειται- δείχνει να τα καταφέρνει και να αντέχει. Έστω και αν αυτό γίνεται εν μέσω συμπληγάδων. Το πέρασμα των συντελεστών της παραγωγής στα χέρια της εργατικής τάξης, σε μια επιχείρηση και σε μια χώρα με το δυτικό παρελθόν της Ελλάδας, είναι γεγονός και κάποιοι τολμούν να πουν πως έχει γίνει και με επιτυχία. Αλλά αυτό είναι κάτι σχετικό και εξαρτάται από την (πολιτικο-οικονομική) οπτική που θα ειδωθεί.

Το βέβαιο είναι ότι το εγχείρημα προάγει αξιοπρέπεια για όσους συμμετέχουν, καθώς τους επιτρέπει να παλεύουν όρθιοι –και όχι από τον… καναπέ της ανεργίας- για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό (για την ώρα) εισόδημα και για αυτό εξοργίζονται και νιώθουν προσβεβλημένοι όταν τους αποκαλούν εργάτες- επιχειρηματίες ή εργάτες - βιομηχάνους.

gensyn.jpg

Με αφεντικό τη… γενική συνέλευση

Δημιούργημα της ανάγκης, με πολλά προβλήματα –ακόμη και γκρίζων ζωνών νομιμότητας σε κάποιες πτυχές του- μεγάλες δυσκολίες και ελάχιστους πόρους, το μοναδικό, προς το παρόν, εργοστάσιο στην Ελλάδα που έχει για… αφεντικό του τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, συμπλήρωσε, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, δύο χρόνια λειτουργίας.

Εμπνευσμένοι από το παράδειγμα του κινήματος ανεκτημένων εργοστασίων της Αργεντινής και του αντίστοιχου διανομής του καφέ των Ζαπατίστας, αλλά και από τις παροτρύνσεις από την κοινωνία, οι εναπομείναντες περίπου 20 (σήμερα) εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ έχουν πάρει την τύχη στα χέρια τους και παράγουν –με συνταγές που βρήκαν στο διαδίκτυο- από φυσικές α’ ύλες, κρεμοσάπουνα και καθαριστικά για πλυντήρια και τζάμια, τα οποία διαθέτουν σε 120 στέκια στην Ελλάδα, καθώς και σε αγορές χωρίς μεσάζοντες, φεστιβάλ κ.λπ., σε χαμηλές τιμές, για να είναι προσιτά στις λαϊκές οικογένειες.

«Εμείς το έχουμε βαφτίσει ως εργατικό έλεγχο της παραγωγής κι αυτοδιάθεση μέσα από την γενική συνέλευση των εργαζομένων», εξηγεί στο WE του News247.gr ο Μάκης Αναγνώστου, ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου των εργαζομένων στη ΒΙΟ.ΜΕ., θυγατρικής του ομίλου της Φιλκεράμ – Johnson, που παρήγαγε χημικά και κόλλες.

Τον συναντήσαμε λίγες μέρες μετά τη γενέθλια επέτειο από την έναρξη της αυτοδιαχείρισης, η οποία συνοδεύτηκε με ένα τριήμερο εκδηλώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που είχε ως αποκορύφωμα ένα λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, φίλων και υποστηρικτών της προσπάθειας, αλλά και γνωστών ερμηνευτών όπως ο Θαν. Παπακωνσταντίνου και ο Δημ. Ζερβουδάκης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πριν περίπου δύο χρόνια όταν τέθηκαν οι βάσεις –σε επίπεδο ιδεών και πόρων- για να μετατραπεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, ένεκα συμβατού εξοπλισμού, σε εργοστάσιο παραγωγής καθαριστικών.

Προσβολή το «εργάτες – βιομήχανοι»

Πατέρας 4 παιδιών –και παππούς ενός εγγονιού πλέον- ο 48χρόνος Μάκης, μας συνάντησε σε ένα εναλλακτικό καφέ της Θεσσαλονίκης και μας κοίταξε με μάτι που γυαλίζει όταν του είπαμε αν αισθάνεται και λίγο… βιομήχανος. «Μας προσβάλλει και μας αδικεί να μας αποκαλούν εργάτες – βιομήχανους. Εμείς θέλουμε τον κοινωνικό έλεγχο για να υπάρξει ένας δίαυλος μεταφοράς των κερδών στην κοινωνία και τον έχουμε βάλει ως όρο και στο καταστατικό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής μας επιχείρησης», σημειώνει και προσθέτει με χιούμορ ότι «αν ήμασταν βιομήχανοι δεν θα στηρίζαμε τις δράσεις του Κοινωνικού Ιατρείου και αντιστοίχως τον αγώνα των εργαζομένων άλλων εργοστασίων, θα ήμασταν στο πλευρό του ιδιοκτήτη».

Στην αυτοδιαχειριζόμενη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ έχει αλλάξει ο τρόπος κοστολόγησης, με το εργατικό κόστος να αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος και το κέρδος να περιορίζεται δραστικά, ίσα που να μπορεί να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της ΚοινΣΕπ, που έχει στηθεί, εδώ και ένα χρόνο με 21 ιδρυτικά μέλη. Όσο για το πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Μοιράζονται ισομερώς ό,τι κερδίζουν, ανεξάρτητα της δουλειάς που προσφέρει ο καθένας τους, είτε είναι στη φύλαξη του χώρου, είτε στην παραγωγική διαδικασία. Ο μόνος τρόπος να πάρει κάποιος περισσότερα χρήματα, είναι να κάνει περισσότερες βάρδιες.

Για να έχουμε, ωστόσο, και μια αίσθηση για του τί μιλάμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μισθός για το προσωπικό της ΒΙΟΜΕ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα προσεγγίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ήτοι κάτι κοντά στα περίπου 350 ευρώ το μήνα. Ενίοτε δε, συμπληρώνεται και με τρόφιμα, είτε ως απότοκο ανταλλακτικής οικονομίας, αφού η διανομή προϊόντων της ΒΙΟΜΕ γίνεται μέσω καναλιών και στεκιών κοινωνικής αλληλεγγύης, είτε από προσφορές άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες στηρίζουν τον αγώνα τους.

Ενδιαφέρον και από το εξωτερικό

«Έχουμε προοπτικές να πάμε πολύ καλύτερα και να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή και τα έσοδά μας. Να πάμε δηλαδή σε μια κατάσταση πιο κοντά στον κανονικό μισθό, με ένσημα κι αυτό φαίνεται και από την πορεία των παραγγελιών από τις αρχές του 2015, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κι από το εξωτερικό», λέει ο κ. Αναγνώστου και κάνει λόγο για την ύπαρξη ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ και από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία, μέσα από κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης.

«Γυρίζοντας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να κοινοποιήσουμε το πρόβλημά μας, μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία» σημειώνει και αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επαφές που έχουν γίνει με στελέχη των πανίσχυρων συνδικάτων Verdi και CGMetal στη Γερμανία, όπως επίσης και με το αριστερό συνδικάτο της Γαλλίας, το CGT. Όπως ισχυρίζεται, τα πολυπληθή αυτά συνδικάτα έχουν υποσχεθεί πως θα απορροφούν ένα μέρος της παραγωγής, όταν αυτή γίνει πιο μαζική και αποκτήσει και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Βραχνάς τα χρέη της ιδιοκτησίας. Επαφές για πολιτική διευθέτηση

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν, ήδη, ετοιμαστεί επαγγελματικές συνταγές με οικολογικές α’ ύλες, για την παραγωγή πιστοποιημένων και οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, αλλά απομένει να λυθεί ένα μείζον πρόβλημα, που έχει να κάνει και με την πλήρη νομιμότητα στη λειτουργία της ΒΙΟΜΕ.

«Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα φορολογικά και ασφαλιστικά έγγραφα, αλλά θα πρέπει να φύγουν τα βάρη από τα χρέη που άφησε η ιδιοκτησία, προκειμένου να πάψει να ισχύει αυτό το καθεστώς ημινομιμότητας», λέει ο κ. Αναγνώστου και τονίζει πως μέχρι πρότινος υπήρχε ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου (έγιναν 7 συναντήσεις), χωρίς όμως, να προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αναδημοσίευση από το Αλληλεγγύη για όλους

Προτεινόμενα
Πρόσφατα
Αρχείο
No tags yet.
Ακολουθείστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page